Resepi Rendang Daging Mudah dan Sedap Cara Tradisional Asli

Cover Image for Resepi Rendang Daging Mudah dan Sedap Cara Tradisional Asli

Bahan-Bahan

  • 1 kg daging (dipotong dadu)
  • 400 ml santan pekat (dari satu biji kelapa)
  • 200 ml air atau santan cair
  • 3 batang serai (diketuk)
  • 5 helai daun limau purut
  • 2 helai daun kunyit (dihiris halus)
  • 2 sudu besar kerisik
  • Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar:

  • 6 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 2 inci lengkuas
  • 2 batang serai
  • 10 tangkai cili kering (direndam dan dikisar)
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • 1 sudu besar ketumbar biji (disangai dan dikisar)

Cara Memasak

  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar bersama serai yang diketuk sehingga naik bau wangi dan pecah minyak.
  2. Masukkan potongan daging dan kacau rata sehingga daging kecut dan sebati dengan rempah.
  3. Tuangkan santan pekat dan air/santan cair ke dalam kuali. Kacau rata dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan garam, gula, kerisik, daun limau purut, dan daun kunyit. Kacau perlahan-lahan supaya kuah tidak berketul.
  5. Masak rendang dengan api perlahan selama 2-3 jam sehingga daging empuk dan kuah menjadi pekat serta kering.
  6. Apabila rendang sudah kering dan pekat, angkat dan hidangkan bersama nasi panas atau lemang.

Selamat Mencuba! 😋

Iqi Nadiah
By Iqi Nadiah