10 resepi minuman menyegarkan mudah untuk berbuka puasa

Cover Image for 10 resepi minuman menyegarkan mudah untuk berbuka puasa

1. Air Tebu Asli

  • Bahan:

    • Air tebu segar yang korang boleh dapatkan di bazar Ramadhan.
    • Ais secukupnya
  • Cara:

    • Tuangkan air tebu segar ke dalam gelas.
    • Tambahkan ais secukupnya untuk kesegaran maksimum.
    • Siap 😂😂 Walau tak selalu minum(manis sangat) tapi wajib cuba bulan puasa ni ya.

2. Sirap Bandung Soda

  • Bahan:
    • Sirap rose
    • Susu pekat manis
    • Air soda
    • Ais
  • Cara:
    1. Campurkan sirap rose dengan susu pekat manis dalam jag.
    2. Tuangkan air soda perlahan-lahan.
    3. Kacau rata dan tambahkan ais sebelum dihidang.

3. Air Jagung Lemak Manis

  • Bahan:
    • 1 tin jagung manis
    • 1 cawan susu cair
    • Gula secukup rasa
    • Ais
  • Cara:
    1. Kisar jagung manis bersama susu cair dan gula hingga halus.
    2. Tuangkan campuran ke dalam gelas berisi ais.
    3. Kacau rata sebelum diminum.

4. Air Mata Kucing

  • Bahan:
    • 100g longan kering
    • 1 liter air
    • 100g gula batu
  • Cara:
    1. Rebus longan kering bersama gula batu sehingga mendidih.
    2. Sejukkan sebelum dihidang dengan ais.

5. Air Asam Boi Lemon

  • Bahan:
    • 5 biji asam boi
    • Air perahan lemon (1 biji)
    • Gula secukup rasa
    • Ais
  • Cara:
    1. Rendam asam boi dalam air suam sehingga kembang.
    2. Masukkan air perahan lemon dan gula.
    3. Kacau rata dan tambahkan ais.

6. Air Mangga Susu

  • Bahan:
    • 1 biji mangga masak
    • 1 cawan susu segar
    • Gula secukup rasa
    • Ais
  • Cara:
    1. Kisar mangga bersama susu segar dan gula sehingga sebati.
    2. Tuangkan ke dalam gelas yang berisi ais.

7. Air Kelapa Laici

  • Bahan:
    • 1 biji kelapa muda (air dan isinya)
    • 1 tin buah laici
    • Ais
  • Cara:
    1. Campurkan air kelapa muda dengan isi kelapa dan buah laici dalam jag.
    2. Masukkan ais secukupnya dan hidangkan.

8. Air Serai Limau

  • Bahan:
    • 3 batang serai (diketuk)
    • 5 biji limau kasturi (diperah)
    • Gula secukupnya
    • Ais
  • Cara:
    1. Rebus serai dengan air sehingga mendidih.
    2. Masukkan gula dan kacau hingga larut.
    3. Sejukkan, kemudian tambahkan air perahan limau kasturi dan ais.

9. Air Cincau Gula Melaka

  • Bahan:
    • 200g cincau (dipotong kecil)
    • Gula melaka cair
    • 1 cawan santan
    • Ais
  • Cara:
    1. Campurkan cincau dengan gula melaka cair dalam gelas.
    2. Tambahkan santan dan ais.
    3. Hidangkan sejuk.

10. Air Soda Herb

  • Bahan:
    • Segenggam daun pudina
    • 1 biji lemon (dihiris)
    • Air soda
    • Gula secukup rasa
  • Cara:
    1. Masukkan daun pudina dan hirisan lemon ke dalam gelas.
    2. Tuangkan air soda perlahan-lahan.
    3. Tambahkan gula dan kacau rata.
Iqi Nadiah
By Iqi Nadiah