Resepi Ayam Percik Kelantan Istimewa untuk Ramadan

Cover Image for Resepi Ayam Percik Kelantan Istimewa untuk Ramadan

Bahan-bahan

Bahan Ayam:

  • 1 ekor ayam (dipotong 8-10 bahagian)
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 sudu besar minyak masak

Bahan Kisar Halus:

  • 10 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 batang serai (bahagian putih sahaja)
  • 4 cm kunyit hidup
  • 2 cm halia
  • 10 tangkai cili kering (direndam air panas dan ditoskan)

Bahan Sos:

  • 4 sudu besar minyak masak
  • 1 cawan santan pekat
  • 3 helai daun limau purut (dicarik kasar)
  • 2 sudu besar gula merah (dihancurkan)
  • 1 sudu kecil garam (secukup rasa)
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu besar air asam jawa
  • 3 sudu besar kerisik

Cara-cara

  1. Perapkan Ayam:

    • Lumurkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit.
    • Biarkan selama 15-20 minit.
    • Panaskan ketuhar pada suhu 180°C.
    • Sapukan minyak pada ayam dan bakar dalam ketuhar selama 20 minit.
  2. Sediakan Sos:

    • Panaskan minyak dalam kuali.
    • Tumiskan bahan kisar sehingga wangi dan naik minyak.
    • Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis, dan daun limau purut. Kacau rata.
    • Tambahkan santan, air asam jawa, garam, dan gula merah.
    • Kacau rata dan masak dengan api sederhana sehingga pekat.
    • Masukkan kerisik dan kacau sehingga sebati.
  3. Gabungkan:

    • Keluarkan ayam dari ketuhar dan sapukan sos percik pada ayam.
    • Masukkan kembali ke dalam ketuhar dan bakar selama 10 minit lagi.
    • Ulangi proses menyapu sos dan membakar 2-3 kali untuk mendapatkan hasil yang pekat dan berkaramel.
  4. Hidangan:

    • Keluarkan ayam percik yang sudah siap.
    • Sapukan lagi baki sos percik.
    • Hidangkan panas dengan nasi putih, ketupat atau nasi impit.
    • Anda boleh hiaskan dengan timun dan bawang merah.

Ayam percik ini sangat sesuai dihidangkan ketika berbuka puasa kerana rasanya yang kaya dan menyelerakan. Anda boleh menyediakannya lebih awal dan hanya membakarnya seketika sebelum berbuka puasa. Untuk variasi, anda boleh juga menggunakan kaedah pembakaran di atas dapur arang untuk mendapatkan aroma asap yang enak.

***Bulan lain pun boleh cuba 😂😂

Kongsi resepi ini:

Iqi Nadiah
By Iqi Nadiah